2016. december 22., csütörtök

Mert sütni jó!

2013. március 30.:

A múltkor ígértem, hogy megosztok párat a kedvenc "sütnivalóim" közül... nem, nincsenek szerzői jogok rajtuk, és igen, bármikor "lophatók"... :D

A sütési mániám pedig oda vezethető vissza, hogy mielőtt anyává váltam, nem igazán a türelmemről és a visszafogottságomról voltam híres (jó-jó... most sem túlzottan, de azért sokat finomodtam... :D). Viszont ahhoz, hogy ne kapjak gyomorfekélyt, ki kellett találnom valamit, ami levezet, elterel, kikapcsol, megnyugtat - megfelelő aláhúzandó. Így leltem rá a sütés-főzés örömeire... a mai napig, ha tele a púpom a világgal, elvonulok, és kiadom magamból egy laza konyhaderbi keretében... 

Szóval, íme három nagy kedvencem (amit gyakran csinálok - főleg családi megrendelésre):

1. Epres pavlova
Hozzávalók: 
5 szobahőmérsékletű tojásfehérje 
20 dkg porcukor
1 ek gyenge ecet (alma, fehérbor, balzsam)
1 ek keményítő
5 dl tejszín
1 tk vaníliakivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
10 dkg porcukor
50 dkg eper (vagy málna, kivi, erdei gyümölcs, maracuja - kinek mi... banánnal, almával, körtével viszont nem finom!!!)
a tetejére 1 tábla tejcsoki (opcionális)
Először is előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Amíg kikeverjük a habcsókot, addig melegszik. Amint betesszük, abban a pillanatban vissza kell venni 120 fokra!!! A fehérjéket elkezdjük felverni. Amikor már félig kész, kanalanként hozzáverjük a porcukrot, az utolsó kanál cukorral együtt pedig a keményítőt. A legvégén pedig az egy kanál ecetet is. Egészen kemény, szinte pillecukor állagú habot kell kapni! A sütőlemezre leterítünk sütőpapírt, arra rajzolunk egy tortaforma nagyságú kört - én körbe szoktam rajzolni a 24 cm-es tortakarikámat. A kör közepére felhalmozzuk a habot, majd egy széles fakanál vagy spatula segítségével kialakítunk egy kör alakú fészekformát. A közepe kicsit mélyedjen be, a széle legyen kicsit magasabb. Berakjuk a sütőbe, gyorsan levesszük a hőfokot, és egy jó háromnegyed-egy órán keresztül szárítjuk. Figyelem! A sütőt közben nem szabad kinyitni, mert palacsinta lesz a habcsókból!!! :D Ha letelt az egy óra, akkor a sütő ajtaját résnyire nyissuk ki, és így hűtsük ki a habcsókot - a nyitott sütőben. Amikor már teljesen kihűlt, akkor töltsük meg a fészket keményre felvert tejszínhabbal, pakoljuk meg gyümölccsel, és végül lehet díszíteni egy kis olvasztott csokival is. Ha ügyesek voltunk, akkor ilyen lesz a végeredmény:




2. Giccses-színes tündértorták
A család következő nagy kedvence a következő - pofonegyszerű, de nagyon látványos - süti. Ha rajtuk múlna, kétnaponta lehetne csinálni... :D
Hozzávalók:
30 dkg puha vaj
1 és negyed csésze cukor
4 tojás
1 és fél csésze liszt
1 ek sütőpor
1 ek vaníliakivonat (vagy 1 kikapart vaníliarúd)
5-6 ek tej
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 ek citromlé
ételfesték, színes cukorkák
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat is. Ehhez a keverékhez adjuk a vaníliát, majd a tejet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a vajas-cukros-tojásos keverékhez adjuk. Normál vagy mini muffintepsiben sütjük, előmelegített, 180 fokos sütőben, középső rácson tűpróbáig - az én sütőmben kb. 15 perc kell nekik; de ahány sütő, annyiféle. Amikor készen vannak, rácsra teszem őket, és hagyom, hadd hűljenek. Addig megcsinálom a mázat. A fehérjét a porcukorral és a citromlével sűrű, fehér masszává keverem, majd annyi felé szedem, ahányféle színt szeretnék - persze lehet hófehéren is hagyni... úgy nem giccses lesz, hanem elegáns... :D Aztán a már hideg sütiket jó vastagon megkenem a mázzal, feldíszítem színes cukorkákkal, és máris támadhat a jóízű ízléstelenség... :D


Végezetül az édesek után egy kis sajtos-sós ropogtatni való... imádjuk, mert szapora, olcsó, és isteni finom... Húgom anyósától tanultam, úgyhogy nálunk a "Kati néni sajtosa" néven fut, de mindenki a saját fantáziájától befolyásolva adhat neki bármilyen nevet... és íme, a recept:

3. Kati néni-féle sajtos-ropogós
Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
1 kk 10%-os ecet
6 ek forró víz

reszelt sajt - minél több, annál jobb! :D
A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd hozzágyúrom az ecetet, a vizet és a sót. Könnyen nyújtható, könnyen kezelhető tésztát kapunk. Lisztezett deszkán több részletben kb. 3 mm vékonyra kell nyújtani. Egy vékony pengéjű késsel kb. fél kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, és papírral kibélelt sütőlemezre tesszük. Amikor a tepsiben vannak a tésztacsíkok, jó bőven megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített, kb. 180-200 fokos sütőben középső rácson 10 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, papírostul a pultra húzzuk, és pár perc hűlés után a kívánt méretűre tördeljük. Ezt addig ismételjük (mármint a nyújtás-csíkokra vágás-sütés kombót), amíg el nem fogy a tészta. 
Nagyon finom, és (ha marad - bár nálunk nem szokott) másnap-harmadnap is friss.


Ennyi volt a mai termés... persze, ha szeretnétek, akkor szívesen írok még sütős-főzős blogot... remélem, mindenkinek kellőképpen beindult a nyálelválasztása (a fogyózóktól ezúton is elnézést - de mértékkel ezekből is lehet egy picit falatozni). Aki pedig kedvet kap, és rászánja magát az elkészítésükre, annak nagyon kellemes sütögetést kívánok!!! :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése